NOG EEN THEE?

Kom langs en maak kennis met één van onze heerlijke thee-soorten


Thee

is een warme drank die wordt gemaakt door infusie van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Alle als thee verkochte producten die niet van deze plant afkomstig zijn (bijvoorbeeld kamillethee of rooibos), zijn dan ook geen echte thee maar kruidenthee.

Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v.Chr. thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden. koffiebar nog een bakkie? theeveld

Via China kwam ook Japan met thee in aanraking. De Japanse theeceremonie dateert uit 1286 toen volgens de overlevering de monnik Sjomei alle benodigdheden voor het theedrinken uit China aanvoerde.

Na het midden van de zestiende eeuw beschreven enkele Portugese en Italiaanse geestelijken, die hadden rondgetrokken als missionarissen door China en Japan, hun ervaringen met de consumptie van thee.

Rond 1610 werd een eerste kleine hoeveelheid thee naar Nederland gebracht, dat in eerste instantie slechts als curiosum werd bekeken. Pas in de 17e eeuw begon de VOC grotere hoeveelheden thee naar Nederland te verschepen. Die thee kwam uit Batavia, waar de thee vanuit China werd heengebracht. In de 18e eeuw werd theedrinken echt gemeengoed in Nederland. Toen begon de VOC de thee direct te importeren uit Guangdong in China.

Op Java en Sumatra werden door de Nederlanders theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka (toen Ceylon, vandaar de naam 'ceylonthee'). Thee was tot de 18e eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in hun tuinen soms speciale theehuizen (in Nederland theekoepels).

Onze soorten en smaken thee

Bekijk onze ruime keuze uit de diverse soorten thee.

koffiebar nog een bakkie? thee earl grey

Earl Grey: een all time favourite!

Een heerlijke thee die bestaat uit slechts twee ingrediënten: top kwaliteit zwarte thee en de citrusvrucht Bergamot. Een gouden combinatie.

koffiebar nog een bakkie? thee englisch breakfast

Englisch Breakfast:

Een krachtige Engelse theemelange, waarvan de verfijnde en pittige smaak het perfecte begin van iedere ochtend vormt en ook uitstekend op elk ander moment van de dag past. kofiebar nog een bakkie? thee lemon twist

Lemon Twist:

De verfrissende, lichtzure citroensmaak, verrijkt met subtiele stukjes citroenschil, voegt zich perfect naar het aroma van onze zachte zwarte thee. Een perfecte verkoeling op hete zomerdagen; in de wintermaanden een zoetzure aanmoediging die de zon weer even laat schijnen...

kofiebar nog een bakkie? thee notendroom

Notendroom

Een echte droom van in appelsap gekarameliseerde stukjes amandel, met stukjes biet, stukjes kaneel en stukjes appel


koffiebar nog een bakkie? thee kurkuma chai

Kurkuma Chai

Deze overheerlijke thee bevat alle weerstandverhogende ingrdiënten die je nodig hebt om de winter goed door te komen. Het bevat kurkuma, kaneel, zoethout, gember, kardemom, zwarte peper, appel, venkel, foelie, cacaoschil en kruidnagel

koffiebar nog een bakkie? thee organic rooibos

Organic Rooibos

Biologische rooibosthee

koffiebar nog een bakkie? thee creamy pumpkin

Creamy Pumpkin

Denk pompoen, dan denk je Halloween. Durf jij? Want Creamy Pumpkin is zó lekker dat het bijna eng is. Geniet van deze kleurrijke rooibos met zijn heldergroene brandnetel, gekleurde bloesem, smaakvolle meloen en zachte pompoen.

De naam Thee of Chai?

Thee: kent zijn oorsprong in China en heet daar tê. Deze benaming zou door zeevarende Hollanders in West-Europa verspreid zijn, bijvoorbeeld in het Frans: thé, Engels: tea, Duits: Tee, Italiaans: tè.

Chai: De verspreiding van thee over land gebeurde door handelaren die de benaming uit het Mandarijns gebruikten: chá. Die benaming wordt gebruikt in bijvoorbeeld het Japans, Russisch en Turks.Het theeproces?

Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat. De plantages liggen meestal op een berghelling, 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau. Hoe hoger de plantage ligt, des te beter de kwaliteit van de thee zal zijn. Als de theeplant vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Het oogsten vindt plaats met de hand of machinaal. Bij de oogst worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden. De beste kwaliteit wordt echter geplukt in de droge moesson.

Na het plukken ondergaan de verse theebladeren een aantal bewerkingen. Vooral zwarte thee ondergaat veel bewerkingen.

Verflensen is een bewerking om vocht uit de theebladeren te halen, waardoor verdere bewerking mogelijk is. Het verflensen van de theebladeren gebeurt bij een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius. Door deze temperatuur verwelken de theebladeren en worden zij zacht en soepel.

Het rollen van de blaadjes is een bewerking om de bladsappen, de rest van het vocht van de blaadjes uit de theeblaadjes te onttrekken. De blaadjes worden ongeveer een half uur tussen twee horizontaal schurende vlakken gerold, zodat het bladsap vrijkomt. Het vocht moet uit de blaadjes, omdat er anders geen oxidatie, het broeien van het blad, mogelijk is.

Oxideren van de blaadjes is noodzakelijk om kleur en aroma te krijgen. De gerolde blaadjes worden in de oxidatiekamer, die op een temperatuur van 25 °C is, in enkele uren geoxideerd. Door toevoeging van lucht met een vochtigheidsgraad van 95% wordt de kleur en het aroma verkregen. De tijd die de thee doorbrengt in de oxidatiekamer bepaalt in hoge mate het karakter van de uiteindelijke thee. Het oxidatieproces wordt gestopt door het blad te verhitten en te drogen.

Oxidatie vindt plaats doordat de in de theebladen aanwezige enzymen hun werking uitvoeren. Daarbij ontstaan allerlei smaakstoffen in de thee. De mate van oxidatie heeft verschillende soorten thee als resultaat. Van groene thee, die geheel niet geoxideerd is, tot zwarte volledig geoxideerde thee.

Eén enkele theesoort, Pu-Erh thee, wordt gefermenteerd en niet geoxideerd. Fermentatie bestaat uit het uitwendig inwerken van bacteriën en gisten op de theebladeren, analoog aan fermentatie van wijn.

Theebladeren worden gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95 graden Celsius. Het doel van het drogen is om het vochtgehalte terug te brengen tot 4 à 6%. De thee is nu donker van kleur. Na al deze bewerkingen blijft er van zo'n 100 kilogram geplukte bladeren, ongeveer 20 kilogram zwarte thee over.

Na het drogen worden de theebladeren met behulp van schudzeven op grootte gesorteerd. De inmiddels gebroken theebladeren worden nu op afmeting in verschillende bakken gedaan.

Theebladen in Zuidoost-Azië worden ook wel samengeperst tot theeblokken. Hiervan kan thee gemaakt worden, maar de blokken werden ook gebruikt als voedsel en betaalmiddel.

Thee assortiment

Earl Grey

Zwarte thee uit Yumiman en Keemun met frisse citroensmaak


Englisch Breakfast

Melange van Ceylon- en Assam thee


Lemon Twist

Zwarte thee met citroen en citroenschil


Organic Rooibos

Biologische Rooibosthee


Creamy Pumpkin

Romige rooibos met pompoen, brandnetel, meloen en stukjes appel


Watermeloen Basil Lime

Rooibos met volzoete watermeloen, basilicum, citroen en limoen


Zoethout met citroen

Zoethout, citroengras, citroenschil, goudsbloem en passievrucht


Womens Dream

Kruidenthee met zoethout, kaneel, gember, kardemom, sinaasappel en paardenbloem


Shining Star

Sterremuntmix met steranijs, anijszaad, zoethout en malvabloesem


Verse Munt Thee

Gemaakt van verse munt

koffiebar nog een bakkie? thee combi van gember, munt en citroenthee

Meer Thee

Groene Thee

Biologische groene thee


Jasmijn Thee

Jasmijnthee, gember en citroenschil


Butterfly Thee

Blauwe bloementjesthee


Notendroom

Gekarameliseerde stukjes amandelen, stukjes biet, stukjes kaneel en stukjes appel


Verse Gember Thee

Gemaakt van verse gember


Kurkuma Chai

Kurkuma, gember, zoethout, kaneel, kardemom, zwarte peper, appel, venkel, foelie, cacaoschil en kruidnagel


Chai Latte Vanille

vanille chai latte mix


Chai Latte Rich Spice

Rich spice chai latte mix


Theebloemen

Witte bloem, Jasmijn, Goldbloem, Marigold en Groene thee

koffiebar nog een bakkie? thee theebloem

koffietijd  koffie en thee scheveningen den haag koffiebar americano cappuccino latte koffie verkeerd koffie met gebak espresso gemberthee muntthee chai broodjes fruhstuck breakfast lunch